Τι είδους αφάλιση περιλαμβάνεται στις τιμές ενοικίασης?

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εταιρίες εκμίσθωσης ΙΧ είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν τα οχήματά τους με Ασφάλιση για Υλικές Ζημιές και Σωματικές Βλάβες Τρίτων, για τα ελάχιστα ποσά που ορίζει ο νόμος.
Επιπλέον παρέχονται τα εξής ασφαλιστικά πακέτα:
  • Πλήρης σφαλιστική κάλυψη με Απαλλαγή (CDW) – Με αυτή την κάλυψη, η οικονομική ευθύνη του ενοικιαστή, σε περίπτωση ζημιάς στο αυτοκίνητο και που αφορά μόνο στο αμάξωμα, μειώνεται μέχρι το ποσό της απαλλαγής, όπως έχει καθορισθεί στην αρχή της μίσθωσης και ανάλογα την κατηγορία που έχει επιλεγεί.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη με μειωμένη απαλλαγή (SCDW) – Το συγκεκριμένο πακέτο ασφάλισης είναι προεραιτικό και παρέχεται κατόπιν αιτήματος, με ένα επιπλέον ημερήσιο κόστος που εξαρτάται απο τη διάρκεια της ενοικίασης και την επιλεγμένη κατηγορία. Επιλέγοντας αυτό το πακέτο ασφάλισης, η οικονομική ευθύνη του ενοικίαστη, σε περίπτωση ζημιάς στο αυτοκίνητο και που αφορά μόνο στο αμάξωμα, μειώνεται ακόμη περισσότερο.
  • Ασφάλιση Κλοπής (TP) – Ο ενοικιαστής ευθύνεται μέχρι το ποσό της απαλλαγής εάν το όχημα κλαπεί κατά τη διάρκεια της περιόδου ενοικίασης.
    * Η συγκεκριμένη ασφάλιση, δεν ισχύει σε περιπτώσεις κλοπής συνέπεια αμέλειας του ενοικιαστή, όπως για παράδειγμα: να αφήσει τα κλειδιά στη μίζα του οχήματος εν απουσία του, με τον κινητήρα σε λειτουργία εν απουσία του, ή να μην έχει κλειδώσει το όχημα ενώ είναι σταθμευμένο.
  • Προσωπική Κάλυψη (ΡΑΙ) – Με αυτή την κάλυψη, εξασφαλίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό, για τον οδηγό και τους επιβάτες σε περίπτωση σωματικών βλαβών και/ή θανάτου, συνέπεια τροχαίου ατυχήματος, που θα προκληθούν κατά την διάρκεια της μίσθωσης.

Με την πλήρη σφαλιστική κάλυψη CDW ή SCDW, καλύπτομαι για όποια ζημιά προκύψει?

Όχι, δεδομένου οτι και στις 2 περιπτώσεις, ο ενοικιαστής είναι υπεύθυνος μέχρι το ποσό της απαλλαγής που ορίζεται ανάλογα, και αφορά μόνο στο αμάξωμα του οχήματος. Ενημερωτικά, δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη που να καλύπτει: ζημιές που προκαλούνται στο κάτω μέρος του οχήματος, στα ελαστικά και στους τροχούς, ζημιές που οφείλονται σε κακή χρήση του αυτοκινήτου (π.χ. οδήγηση σε ακατάλληλο δρόμο, ρυμούλκηση άλλου οχήματος, συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας), οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, κ.α.

Είναι απαραίτητο να υπογράψω το μισθωτήριο συμβόλαιο, παρόλο που έχει επιβεβαιωθεί η κράτησή μου?

Δεδομένου οτι το ο νόμιμος κάτοχος του ενοικιαζομένου οχήματος είναι η εταιρία ενοικίασης, το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι το έγγραφο με το οποίο η εταιρία εξουσιοδοτεί τον πελάτη/ενοικιαστή να κάνει χρήση του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τους όρους της. Επιπλέον, βασικές λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η μάρκα δεν καταχωρούνται τη στιγμή της κράτησης. Επίσης, ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει να κάνει χρήση των πρόσθερων υπηρεσιών της εταιρίας κατά τη στιγμή της παραλαβής του οχήματος, όπως να αιτηθεί επιπλεόν καλύψεις, αναβάθμιση κατηγορίας, αλλαγή στη διάρκεια της μίσθωσης, κ.α. 
Συνεπώς με την υπογραφή του, ο πελάτης αποδέχεται τη σύμβαση ενοικίασης και μπορεί νόμιμα να κάνει χρήση του οχήματος για την περίοδο που αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Μπορώ να ενοικιάσω αυτοκίνητο χωρις πιστωτική ή χρεωστική κάρτα?

Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής της ενοικίασης, αν θα είναι με κάρτα ή με μετρητά. 
Ωστόσο, θα σας ζητηθεί μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (στο όνομα του κύριου οδηγού) για να καλύψετε την εγγύηση της ενοικίασης, η οποία ισχύει για χρεώσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά την διάρκεια ή στο τέλος της μίσθωσης, όπως για παράδειγμα: χρονική παράταση της ενοικίασης, προσθήκη επιπλέον οδηγού, αναπλήρωση καυσίμου, πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, ζημιές, κ.λπ.
Μόνο στην περίπτωση που δεν είστε κάτοχος πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, έχετε τη δυνατότητα να καταβάλετε την εγγύηση της ενοικίασης σε μετρητά.
*Λάβετε υπόψη, οτι η εγγύηση της ενοικίασης, ισούται με το ποσό της απαλλαγής βάσει την επιλεγμένη κατηγορία.

Μπορώ να κάνω κράτηση για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου και πως μπορώ να διασφαλίσω οτι θα είναι αυτό που θα παραλάβω?

Οι κρατήσεις γίνονται βάσει την κατηγορία του αυτοκινήτου. Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα, που όμως διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τα κυβικά, την χωρητικότητα επιβατών, το καύσιμο, τον χώρο αποσκευών κ.λπ. 
Η Εταιρεία Ενοικίασης είναι υποχρεωμένη να σας παραδώσει οποιοδήποτε διαθέσιμο αυτοκίνητο που ανήκει στην κατηγορία που έχετε κάνει κράτηση και όχι κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, μάρκα ή χρώμα.

Μπορεί κάποιος άλλος να οδηγήσει το αυτοκίνητο που έχω ενοικιάσει εγω?

Μπορεί, μόνο αν έχει δηλωθεί σαν επιπλέον οδηγός και τα στοιχεία του έχουν καταχωρηθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο και θα έχει υπογράψει. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλιστικές καλύψεις δεν ισχύουν.

Μπορώ να οδηγήσω με το ενοικιαζόμενο όχημα εκτός δρόμου ή στην παραλία του Μπάλου;

Σας ενημερώνουμε ότι η οδήγηση του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου εκτός δρόμου ή στην παραλία του Μπάλου απαγορεύεται αυστηρά. Τα οχήματα της εταιρείας μας είναι ειδικά σχεδιασμένα για λόγους αναψυχής και μεταφοράς επιβατών και επιτρέπεται η οδήγηση αποκλειστικά, μόνο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Απαγορεύεται αυστηρά η οδήγηση του ενοικιαζόμενου οχήματος σε χωματόδρομους ή διαδρομές χωρίς άσφαλτο, όπως ο δρόμος προς τον Μπάλο ή άλλες παρόμοιες παραλίες, βραχώδεις περιοχές ή οποιοδήποτε άλλη μη εξουσιοδοτημένη τοποθεσία.
Η οδήγηση εκτός δρόμου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο όχημα και στα ελαστικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασφαλιστική κάλυψη καθίσταται άκυρη σε τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως, εάν επιλέξετε να οδηγείτε εκτός δρόμου, θα θεωρηθείτε πλήρως υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά ή δυσλειτουργία προκύψει, καθώς επίσης και για τον καθαρισμό του οχήματος απο σκόνη, λάσπη, κλπ.
Σας παρακαλούμε να τηρήσετε αυτές τις οδηγίες, προκειμένου να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την ευημερία τόσο του εαυτού σας όσο και των ενοικιαζόμενων οχημάτων μας.